Vine al Pla: tresors al cor de Mallorca

Vine al Pla: tresors al cor de Mallorca

Vine al Pla: tresors al cor de Mallorca 2400 1797 Mancomunitat Pla Mallorca

Les Illes Balears, tant en el seu conjunt, com cadascuna de les illes per separat, es configuren com a territoris únics al món, capaços de fascinar per la infinitat de recursos que atresoren, i que es mostren a turistes, visitants i locals a través de la seva cultura i la seva gastronomia.  

Al Pla, al cor de Mallorca, malgrat ser un espai on el mar protagonista és el mar de cultius i no el de la sal, aquesta realitat no és molt diferent. El Pla és, sens dubte, un paradís d’interior que enlluerna pels seus paisatges i el seu caràcter agrícola, i pel festí per als sentits que ens ofereixen els productes de la seva rica i variada oferta gastronòmica.  

Són molts els fruits del camp i el bon fer de les veïnes i veïns del Pla reconeguts per la seva qualitat a través de les diverses Denominacions d’Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides: olis d’oliva, ametlles mallorquines, tomàtigues de penjar… o viandes que per la cura amb què s’elaboren no necessiten a vegades ni aquests reconeixements: pans, ensaïmades… el resultat d’anys de tradició dedicats a cuinar amb afecte el que el Pla proveeix.  

Si bé és cert que al llarg de tota l’illa, els diferents restaurants i cellers que la salpiquen, ofereixen l’oportunitat de gaudir d’aquesta gastronomia tot l’any, el Pla s’erigeix com un territori que ofereix fórmules úniques per conèixer i endinsar-nos en la gastronomia de la comarca i de l’illa, fires i jornades gastronòmiques, repartides al llarg de tota la geografia comarcal i durant tot l’any, des de fa molt de temps.  

La ja consolidada Fira de la Mel de Llubí, amb 23 edicions en el seu recorregut, s’ofereix cada mes de novembre a mostrar els productes de la mel i els seus derivats pels carrers del municipi. Destaca la mel que produeixen els seus característics camps d’ametllers i garrofers, reconeguda a nivell nacional, i que marida amb la tàpera o alcaparra de Llubí i la feina de les abelles de la localitat.  

Un altre dels esdeveniments amb més tradició de la comarca, amb molt d’arrelament en la gastronomia local, és el que té lloc a Lloret de Vistalegre, la Festa des Sequer, que a les acaballes de l’estiu, rendeix culte al rei de l’hort en aquesta època de l’any: la figa. També a l’estiu, concretament al setembre, i des de fa més de 50 anys, Vilafranca de Bonany celebra el seu particular homenatge al meló (amb diferents varietats a l’illa com l'”eriçó”; la “marina”; el “groc”; la “pell de melicotó” …). la Fira del Meló de Vilafranca.  

Finalment, a Santa Eugènia té lloc cada mes d’abril la Fira agrícola i ramadera, que el 2024 ja ha celebrat la seva XLI edició, una fira que conserva el caràcter industrial d’aquestes fires, oferint no només mostres de la gastronomia i l’artesania de la zona, sinó que també es dóna espai a la maquinària agrícola i al bestiar de la comarca, un esforç fonamental per mantenir viu, amb les seves tradicions i idiosincràsia, el cor de Mallorca.  

En definitiva, unes mostres gastronòmiques -que no les úniques, més endavant parlarem de cellers, de mercats, de bodegues…- que serveixen d’aparador i d’al·licient per conèixer de prop els tresors i les tradicions del Pla, a través de la seva gastronomia -i de les activitats i tradicions culturals que acompanyen aquestes fires- en qualsevol moment de l’any. 

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les novetats del Pla de Mallorca!

"*" indicates required fields

Hidden

Passos següents: Sincronitzar una extensió de correu electrò

Per treure el màxim profit al teu formulari, et suggerim que ho sincronitzis amb una extensió de correu electrònic. Per obtenir més informació sobre les opcions d'extensions de correu electrònic, visiteu la pàgina següent (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Important: Elimina aquest consell abans de publicar el formulari.
Hidden
Privacitat *
This field is for validation purposes and should be left unchanged.