Les Illes Balears, tant en el seu conjunt, com cadascuna de les illes per separat, es configuren com a territoris únics al món, capaços de fascinar per la infinitat de recursos que atresoren, i que es mostren a turistes, visitants i locals a través de la seva cultura i la seva gastronomia.
Al Pla, al cor de Mallorca, malgrat ser un espai on el mar protagonista és el mar de cultius i no el de la sal, aquesta realitat no és molt diferent. El Pla és, sens dubte, un paradís d’interior que enlluerna pels seus paisatges i el seu caràcter agrícola, i pel festí per als sentits que ens ofereixen els productes de la seva rica i variada oferta gastronòmica.
Són molts els fruits del camp i el bon fer de les veïnes i veïns del Pla reconeguts per la seva qualitat a través de les diverses Denominacions d’Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides: olis d’oliva, ametlles mallorquines, tomàtigues de penjar… o viandes que per la cura amb què s’elaboren no necessiten a vegades ni aquests reconeixements: pans, ensaïmades… el resultat d’anys de tradició dedicats a cuinar amb afecte el que el Pla proveeix.
Si bé és cert que al llarg de tota l’illa, els diferents restaurants i cellers que la salpiquen, ofereixen l’oportunitat de gaudir d’aquesta gastronomia tot l’any, el Pla s’erigeix com un territori que ofereix fórmules úniques per conèixer i endinsar-nos en la gastronomia de la comarca i de l’illa, fires i jornades gastronòmiques, repartides al llarg de tota la geografia comarcal i durant tot l’any, des de fa molt de temps.
La ja consolidada Fira de la Mel de Llubí, amb 23 edicions en el seu recorregut, s’ofereix cada mes de novembre a mostrar els productes de la mel i els seus derivats pels carrers del municipi. Destaca la mel que produeixen els seus característics camps d’ametllers i garrofers, reconeguda a nivell nacional, i que marida amb la tàpera o alcaparra de Llubí i la feina de les abelles de la localitat.
Un altre dels esdeveniments amb més tradició de la comarca, amb molt d’arrelament en la gastronomia local, és el que té lloc a Lloret de Vistalegre, la Festa des Sequer, que a les acaballes de l’estiu, rendeix culte al rei de l’hort en aquesta època de l’any: la figa. També a l’estiu, concretament al setembre, i des de fa més de 50 anys, Vilafranca de Bonany celebra el seu particular homenatge al meló (amb diferents varietats a l’illa com l'”eriçó”; la “marina”; el “groc”; la “pell de melicotó” …). la Fira del Meló de Vilafranca.
Finalment, a Santa Eugènia té lloc cada mes d’abril la Fira agrícola i ramadera, que el 2024 ja ha celebrat la seva XLI edició, una fira que conserva el caràcter industrial d’aquestes fires, oferint no només mostres de la gastronomia i l’artesania de la zona, sinó que també es dóna espai a la maquinària agrícola i al bestiar de la comarca, un esforç fonamental per mantenir viu, amb les seves tradicions i idiosincràsia, el cor de Mallorca.
En definitiva, unes mostres gastronòmiques -que no les úniques, més endavant parlarem de cellers, de mercats, de bodegues…- que serveixen d’aparador i d’al·licient per conèixer de prop els tresors i les tradicions del Pla, a través de la seva gastronomia -i de les activitats i tradicions culturals que acompanyen aquestes fires- en qualsevol moment de l’any.