Al Pla de Mallorca es poden conèixer i visitar una sèrie de jaciments que uneixen estretament la història de la comarca i la nostra illa amb la veïna illa de Menorca. Un dels recursos patrimonials més comuns però al mateix temps interessants que es poden trobar, i que a més, escriuen un capítol fonamental per intentar entendre com va ocórrer el poblament de les illes del mar que ens envolta i ens dóna tanta vida, el Mediterrani. Parlem de la cultura talaiòtica.
Entenguem primer què són exactament aquests jaciments, o el que se sap d’ells avui en dia. Els jaciments talaiòtics són llocs arqueològics propis de les Illes Balears —concretament de Menorca i Mallorca— que daten de la prehistòria. Habitualment es poden distingir pels talayots o atalayes que els caracteritzen i donen nom. Tot i que no hi ha consens sobre el seu origen concret, la cultura talaiòtica és la primera mostra de poblament i organització social complexa de les Illes Balears.
La seva rellevància és tan gran per entendre la cultura del Mediterrani que, des del 2023, els Talayots de la veïna illa de Menorca estan inclosos a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. No obstant això, com hem recordat, no és un recurs patrimonial únic a Menorca; la cultura talaiòtica és especialment rellevant al Pla de Mallorca. Repassem algunes xifres d’interès per comprendre la seva rellevància.
Com bé recull l’Estratègia de Turisme Sostenible 2030, al Pla de Mallorca hi ha documentats 317 Béns d’Interès Cultural, la qual cosa suposa més del 15% dels elements catalogats de tota l’illa. Si fem una ullada ràpida al catàleg del Ministeri de Cultura, la majoria són talayots, coves prehistòriques i altres vestigis de fortificacions associats a aquesta cultura.
Si consultem la Infraestructura de Dades Espacials del Consell de Mallorca, que té les competències de gestió del patrimoni a l’illa, la imatge no és gaire diferent: als poc menys de 800 km² que té la comarca del Pla de Mallorca hi ha catalogats com a jaciments arqueològics, entre BIC i béns d’interès d’una altra categoria, 232 béns, és a dir, hi ha un Bé d’interès arqueològic per cada 3 quilòmetres i mig de superfície que té la comarca.
Aquesta diversitat de recursos ens brinda infinitat d’oportunitats per conèixer més sobre la cultura original i originària de les Illes Balears. Si bé, per facilitar-ne el coneixement, ja existeixen algunes fórmules d’èxit, que convidem a conèixer i gaudir al Pla de Mallorca:
Per exemple, des de 2013, Sencelles, i des de 2015, Costitx, ofereixen un recorregut senyalitzat per conèixer de cop, i de la manera que més ens vingui de gust (a peu, a cavall, en cotxe, en bici…), sis jaciments talaiòtics del Pla de Mallorca, destacant el Santuari de Son Corró o el Talayot de Son Fred, dos dels jaciments més rellevants de la comarca i l’illa.
Per organitzar la visita i saber més: Ruta Arqueològica Sencelles Costitx
Un altre dels jaciments més rellevants de la comarca del Pla de Mallorca és Son Fornés, excavat des de 1975. Avui compta amb més de 2.200 metres quadrats d’excavacions documentades, el que revela un espectacular museu a l’aire lliure.
Per organitzar la visita i saber més: MUSEU ARQUEOLÒGIC DE SON FORNÉS
El treball per poder conèixer i explicar bé com va succeir el poblament del Pla de Mallorca, de Mallorca i de les Illes Balears a través de la cultura talaiòtica segueix sent necessari actualment, per exemple, com passa amb els talayots d’Es Racons, a Llubí. Tot i que han estat coberts de vegetació fins fa poc temps, l’ajuntament treballa des de 2018 en la seva recuperació.
I és que les incògnites i les certeses del talaiòtic són també un motor i un motiu per conèixer la nostra comarca. Qui sap si el que ens queda per conèixer ens ajudarà a entendre amb detall com van arribar els primers habitants a tenir el privilegi d’habitar la nostra illa.
Acompanya’ns a conèixer el Talayot del Pla de Mallorca.