Sovint es tendeix a confondre com funciona el reconeixement de qualitat a través de les Denominacions d’Origen Protegides (DOP). Moltes persones pensen que un producte té qualitat perquè ha aconseguit ser reconegut amb aquest tipus de segell, quan en realitat, és al revés.
Les DOP, així com les Indicacions Geogràfiques Protegides i altres segells amb aquesta marcada “territorialitat”, s’obtenen per identificar aquells productors i territoris que han estat treballant per la qualitat d’un producte en qüestió.
Aquests productors, en els seus respectius territoris, mantenen estàndards de qualitat de les seves produccions al llarg del temps gràcies al seu extens coneixement del seu clima, el seu sòl, la seva orografia i el seu paisatge, i l’adaptació de la producció a aquests condicionants. La Denominació d’Origen Protegida és un reconeixement a aquest esforç i dedicació continus, que aconsegueixen una simbiosi humana-natural, una producció sostenible, que és la que dona vida a autèntiques joies gastronòmiques.
Podem afirmar que totes les Denominacions d’Origen Protegides són, almenys de forma indirecta, un reconeixement al paisatge d’un territori, a com les persones adapten el seu profit a la terra que els ha tocat treballar.
Una afirmació que ens porta a la següent qüestió, la raó de ser d’aquesta publicació: Què fa única a la DOP Pla i Llevant, la Denominació d’Origen Protegida que reconeix la producció vitivinícola a les comarques a ambdós costats de la Serra de Llevant i donen nom al segell?
Potser sigui l’efecte regulador de l’Embat, la brisa marina balear quan a les hores més càlides del dia es desplaça terra endins, rebaixant la temperatura i humitejant els camps de cultiu de la comarca. O potser és la sal que, atrapada a l’Embat, aconsegueixen metabolitzar les vinyes, conferint-li particularitats úniques.
És probable que tingui alguna cosa a veure el relleu de la comarca, que té molt a dir en aquesta relació estreta amb el Mediterrani.
O pot ser també l’indissociable caràcter mediterrani de les Balears, i aquest règim de pluges que permeten la maduració al sol dels raïms criats a Es Pla i Llevant, i que han donat l’oportunitat als productors locals de distingir fins a sis varietats autòctones de raïm: Callet; Gorgollosa; Mantonegro; Fogoneu; Giró Ros o Premsal blanc… raïms que permeten la vinificació de vins on prevalen l’equilibri i els aromes.
En definitiva, una varietat de factors que fan úniques a les Illes Balears i els fruits de la seva terra, que bé mereixen una forma especial de gaudir-se, una cosa que ens ofereix la Guia d’Experiències Turístiques Locals editada per la Mancomunitat Pla de Mallorca. Una recopilació de fins a vint-i-quatre experiències úniques a la comarca, entre les quals destaquen les propostes de gaudi dels vins de la terra més enllà dels propis vins, comprenent la qualitat del seu clima, el seu paisatge, la seva terra… i que fan única la Denominació d’Origen Protegida Pla i Llevant.