Tradició i dinamisme
Vilafranca de Bonany és un poble que destaca per la seva rica història i la seva vida comunitària. Amb un barri antic que conserva l’arquitectura tradicional, carrers estrets i edificis històrics com l’església parroquial de Santa Bàrbara i les Cases de Sant Martí d’Alanzell, Vilafranca convida a explorar el seu passat mentre es gaudeix del seu. present dinàmic.
El municipi ha aconseguit un equilibri entre els diversos sectors de producció, amb una població en creixement motivada per la qualitat de vida que ofereix el poble. Els serveis bàsics com a salut, educació, cultura, i esport estan ben establerts, i la seva proximitat a centres econòmics com Manacor, juntament amb la demanda de mà d’obra en els sectors agrícola i industrial, han atret una població diversa i han contribuït al dinamisme del municipi.
Patrimoni històric i arqueològic
El municipi compta amb catorze jaciments arqueològics que evidencien l’antiguitat dels assentaments humans en la zona, incloent-hi talayotes com Castellot Vell i Son Pou Vell, i restes prehistòriques en Sa Moleta. Aquests llocs arqueològics, juntament amb els topònims àrabs que perduren, com Albadallet i Alcúdiarrom, i el pou Viguet de l’època islàmica, narren la història d’ocupació i desenvolupament cultural de Vilafranca.
Festivitats i cultura local
La celebració de Santa Bàrbara, patrona del municipi a desembre, és un dels esdeveniments més destacats de l’any. Aquesta festivitat combina actes religiosos amb esdeveniments festius i culturals, reflectint l’esperit comunitari i la tradició local que caracteritzen la localitat.
Plaça Major, 1 , 07250 Vilafranca de Bonany Illes Balears, España
Pels més petits
Activitats esportives
Festes destacades
Les festes del municipi giren a l’estiu en l’última setmana de juliol.
- Fira i Festa del Meló que se celebren el primer diumenge de setembre.
- Festes en honor a la patrona de Santa Bàrbara el 4 de desembre.
- El mercat setmanal té lloc els dimecres de 8.00h a 13.00h en la Plaça Tomeu Penya.